Priser och allmän information om boendeparkering i Stockholm

Boendeparkering är en viktig fråga för många som bor i Stockholm. Att ha tillgång till en säker och bekväm parkeringsplats nära hemmet är värdefullt. I denna artikel kommer vi att utforska allmän information om boendeparkering i Stockholm och besvara vanliga frågor om priser, betalning, krav, parkeringsplatser och tidslängd för boendeparkering.

Karta över Stockholm som visar fyra taxeområden där boendeparkering är möjlig

Vad kostar boendeparkering i Stockholm?

Priset för boendeparkering i Stockholm varierar beroende på området där du bor. Notera att Stockholms stad i slutet av år 2024 beslutade att utvidga taxeområde 1 och 2. I taxeområde 1 och 2 tillämpas begränsade regler för boendeparkering, för vissa gator gäller där boendeparkeringstillstånd endast på kvällar, nätter och helger. Kontrollera därför alltid skyltningen på plats. Listan nedan visar priset per månad för respektive taxeområde.

  • Taxa 1: 1600 kr
  • Taxa 2: 1600 kr
  • Taxa 3: 1600 kr
  • Taxa 4: 500 kr
  • Taxa 5: 300 kr

För att betala för boendeparkering i Stockholm kan du använda Stockholms stads digitala betalningssystem, alternativt genom leverantörer som har avtal med Stockholms stad eller direkt via en parkeringsautomat. Läs mer om betalning här.

Vad gäller för boendeparkering?

För att vara berättigad till boendeparkering måste du vara folkbokförd och ha din bostad inom ett specifikt boendeparkeringsområde i Stockholm. Du som ansöker om boendeparkeringstillstånd måste även stå som registrerad ägare på fordonet.

Kan man pausa boendeparkering?

Ja, det är möjligt att pausa boendeparkering under vissa omständigheter. Om du till exempel reser bort under en längre tid kan du ansöka om att pausa boendeparkeringen under den perioden. Anmälan för uppehåll görs via Stockholms stads e-tjänster. Här kan du även ansöka om ditt boendeparkeringstillstånd, registrera fordonsbyte samt få svar på frågor om villkor och regler kring boendeparkering.

Var kan man parkera gratis i Stockholm?

I vissa områden i Stockholm kan det finnas möjlighet till gratis parkering. Det är dock viktigt att kontrollera skyltarna och informationen på plats för att säkerställa att du inte parkerar på platser där avgifter eller restriktioner gäller. Avgiftsfria parkeringsplatser är sällsynta i centrala delar av staden, men det kan finnas fler alternativ i utkanterna eller i vissa förortsområden.

Hur länge får man stå med boendeparkering?

Parkering får inte ske längre tid än maximalt 7 dygn i sträck. Tänk också på att flytta ditt fordon under perioder då parkering är förbjuden, till exempel vid städdag eller snöröjning. Observera att även om du har betalat boendeparkeringsavgiften kan parkering endast ske om det finns tillgängliga platser. Det är viktigt att följa de specifika regler och tiderna för boendeparkering i ditt område för att undvika parkeringsanmärkningar böter eller andra påföljder.

Läs mer

För ytterligare information och specifika uppgifter rekommenderar vi att du besöker Stockholms stads officiella webbplats. Var säker på att du har all den information du behöver för att göra din boendeparkering enkel och problemfri.