Parkering i Stockholm – Så betalar du
Den 30 september 2024 var sista dagen för Stockholms stads egna parkeringsapp Betala P. Systemet, som använts för cirka 33 procent av alla parkeringsbetalningar i Stockholm, avvecklas och ersätts med ett auktorisationssystem där externa leverantörer tar över. Förändringen sker i samband med att driftavtalet för Betala P löper ut. Det nya systemet innebär fler valmöjligheter för dig som parkerar i Stockholm, och här går vi igenom vad förändringarna innebär och hur du smidigast betalar din parkering framöver.
Därför avvecklas Betala P
Betala P stod för ungefär en tredjedel av alla parkeringsbetalningar i Stockholm, men sedan 2020 har användandet stadigt minskat. Med allt fler konkurrerande parkeringsappar på marknaden och ett föråldrat system i behov av uppdatering beslutade Stockholms stad att inte förnya driftavtalet för Betala P. Avvecklingen innebär att stadens parkeringssystem nu är öppet för fler leverantörer, vilket förväntas leda till ökad konkurrens och teknisk utveckling inom parkeringssektorn.
Hur betalar du parkering nu?
Från och med den 1 oktober 2024 sker alla parkeringsbetalningar via ett nytt system som involverar flera anslutna leverantörer. För att betala för parkering på Stockholms gator kan du nu välja mellan följande leverantörer som är auktoriserade av Stockholms stad:
- Parkster
- ePARK
- Mobill
- EasyPark
Alla leverantörer skall uppfylla vissa grundkrav och erbjuda dessa kostnadsfritt, vilket innebär att du kan betala för din parkering utan extra avgifter utöver själva parkeringstaxan. Tjänster utöver grundkraven erbjuds som "premiumtjänster" där extra avgifter tillkommer.
Ett grundkrav är att alla leverantörer måste erbjuda en kostnadsfri grundversion, de anslutna leverantörerna har valt olika tillvägagångssätt för att möta detta krav. EasyPark tar exempelvis ut en serviceavgift på 15 % av parkeringsavgiften (med en minimiavgift på 4,95 SEK) genom deras vanliga app, men har skapat en avskalad webbapplikation för att möta kravet. Därför är det viktigt som parkeringskund att noga välja leverantör och tjänst för att undvika onödiga serviceavgifter.
Välj rätt parkeringsapp för dina behov
Med det nya systemet har du fler valmöjligheter, och varje leverantör erbjuder sina unika funktioner. Här är en kort genomgång av vad de olika företagen erbjuder:
Parkster
Med Parksters app kan du betala din parkering utan extra avgifter. Du måste först skapa ett konto och logga in för att sedan välja den betalmetod som passar dig bäst. För det förinställda valet pappersfaktura tillkommer en fakturaavgift på 29 SEK. Det går även att betala för parkering utan att skapa ett konto, men då tillkommer en avgift på 5 SEK.
ePARK
ePARK erbjuder avgiftsfri parkering i sin app där du enkelt kan registrera din parkering. Skapa ett konto och välj betalmetod för att komma igång. För parkering utan att skapa ett konto lägger ePARK på en serviceavgift på 10% av parkeringstaxan.
Mobill
Mobill erbjuder kostnadsfri parkering genom sin hemsida samt via SMS. För Mobills "premiumtjänst", det vill säga mobilappen, tar Mobill ut en serviceavgift. För närvarande verkar Mobills prisberäkning ej beakta kostnadsfri parkering under vissa tider, vilket resulterar i ett felaktigt pris (även om priset på kvittot senare är korrekt).
EasyPark
EasyPark har en särskild webbapp för Stockholm där du kan betala utan extra avgifter. Webbappen har begränsad funktionalitet och kan vara lite svår att förstå för en ny användare. EasyParks fullständiga utbud är enbart tillgänglig via mobilappen mot en serviceavgift. Om du vill undvika extra kostnader måste du använda EasyParks webbapp eller en annan leverantör.
Boendeparkering
Ett grundkrav för anslutna leverantörer är att de ska kunna hantera betalning för boendeparkering utan extra avgifter. Notera att det som tidigare även krävs ett giltigt boendeparkeringstillstånd utfärdat av Stockholms stad för att kunna nyttja denna tjänst. Läs mer om hur du ansöker om boendeparkeringstillstånd här. Som tidigare kan du även betala för boendeparkering via Stockholms stads e-tjänst med abonnemang eller faktura.
Kommer parkeringen i Stockholm bli dyrare när Betala P läggs ned?
När Betala P avvecklades och externa leverantörer tog över betalningarna framhölls det att användare skulle erbjudas ett kostnadsfritt alternativ motsvarande Betala P. Alla appar i det nya systemet måste enligt stadens regler erbjuda en grundtjänst utan extra avgifter, och staden kompenserar leverantörerna för varje parkeringsköp.
Men frågan är om denna förändring verkligen innebär samma kostnadsfria upplevelse för parkeringskunderna. Även om staden lovar att grundtjänsterna ska vara gratis, finns risken att extra avgifter kan tillkomma för funktioner som tidigare var inkluderade i Betala P. Med flera leverantörer på marknaden är det inte säkert att övergången blir enkel för konsumenterna – tvärtom kan det bli mer komplicerat att välja rätt tjänst utan att drabbas av dolda kostnader. Fler frågor och svar om Betala P och betalningar finns på Stockholms stads hemsida parkering.stockholm.